Kongeboa

Boa imperator. Tidligere boa constrictor imperator, men kjent nå som boa imperator. Hovedsaklig det jeg jobber med, men har så langt en enkelt Boa Constrictor - Surinam 0.1. Denne kommer til og trenge en han etter hvert, men ikke før jeg finner den rette fra en seriøs oppdretter.

Finnes et hav av gener, morphs, kombinasjoner og mønstre på imperatorerne. Kombinasjonene av forskjellige gener skjer fortere og fortere. Derfor er det viktig å finne ut hva man helt nøyaktig er på jakt etter, og hvorfor. Mye som er likt, men likevel er der stor genetisk forskjel. Et godt eksempel er Kahl og Sharp albino. Visuelt nesten identiske men ikke kompatible med hverandre. 2 forskjellige albinoer som ikke kan mikses. Skal du bare ha akkurat den ene fordi det er hva du vil ha,  ja da er det genetiske ikke så viktig å henge seg opp i. 


Litt basic om hvordan jeg holder kongeboaerne.

Små juveniles holder jeg den første perioden i plastikk tubs i racks. Etter hvert som de spiser bra og fordøyelsen er i orden blir de flyttet til større terrarier eller større tubs. Til voksne hanner bruker jeg 150x80x40cm i pvc. Viktig de har stort bunnareal å bevege seg på. Det er ikke akkurat praktisk i forhold til rengjøring, men dyra har mye mer plass med god dybde. Voksne hunner går i terrarier på 200x80x40cm. 


Har vært veldig pirkete på å velge ut de riktige dyr til samlingen for videre utvikling. Har kun valgt å handle med seriøse oppdrettere, og alt er hentet ifra Danmark, Tyskland og England. Alle har testet for Arena virus, og tester blir utført her også. 


For å komme litt inn på hvordan reptilrommet er bygget opp, og tiltakene i forhold til Kongeboa. Rommet blir kjørt på sesong basis i forhold til temperatur, i tillegg er jeg begynt med dag/natt styring. På sommeren kjører temp på 26grader døgnet rundt med en egen varmeplass til hvert dyr på 32 grader på dagtid. På vinteren kjøres romtemperaturen gradvis ned til 21-22 grader en 2-3 mnd. Natt temperatur på varmeplassen er 30 grader. Klimastyring sørger for luftfuktighet på 60-65% stabilt hele tida. Dyr i hamskifte får litt ekstra luftfuktighet ved at spraye vann i substratet i terrariet. En enkelt spraying holder som regel til at holde fuktigheten fram til hamskiftet er unnagjort. I tillegg har alle en stor vannskål (10L) med mulighet for bading om de skulle ha behov. 

Hele rommet kjøres også på timer i forhold til lys. Alle terrariene har egen lyskilde i form av et uv-armatur med guard. Jeg bruker Arcadia T5 pro-kits med 6-7% uvb. Rommet er styrt på timer som justeres mellom 10 og 14 timers daglys i forhold til sesongen, mellom sommer og vinter. Terrariene har litt kortere lys periode enn rommet.  


Bilder er tatt av Ida Ovedie på en photoshoot hos meg i 2019