Brasiliansk Regnbueboa

Epicrates Cenchria - Tidligere epicrates cenchria cenchria. Nylig oppdatert til bare epicrates cenchria. Brasiliansk regnbue boa. De får deres navn fra den utrolige regnbue effekten de har når de blir ramt av lys. I de siste åra har der kommet fram diverse morphs på disse vakre dyra også. Eksempler på dette er pied, hypo, t+ albino, t- albino, anery.. Bare for at nevne noen få. I motsetning til mange andre av reptilene der ute er noen av disse morphs annerledes rent genetisk. Hypo som eksempel. På kongeboa er dette en co-dominant morph med en superform. Hypo og superhypo. Det er ikke tilfellet med regnbueboaerne da hypo er resessivt. Det vil si begge foreldrene må bære genet for å lage visuelle unger. Skal ikke komme for mye inn på dette nå i den delen her. 


Litt basic om oppsettet til regnbueboaerne. 

Rommet blir kjørt sesongvist med temperaturer på 22-26 grader (vinter-sommer). Hvert enkelt terrarie har egen varmekilde med termostat satt til 30grader. Jeg holder på med å oppgradere termostatene på disse, og da blir det dag/natt styring, med 28 grader på varmen om natta. Det som er viktig med disse er at unngå for mye varme, og for lav fuktighet. De er sensitive på dehydrering og overoppheting. Alle går i hver sitt PVC terrarie, UTEN lufting i toppen, kun fra side til side / front til bak. Topp lufting slipper ut både fuktighet og varme og gjør det mye vanskeligere at holde stabilt klima til dyra. Bruker varmekabel i alle terrariene. For at opprettholde fuktighet på 75%+ bruker jeg HerpEasy kokos substrat i tillegg til en fukthule på varmsiden. Fordampingen fra fukthulen er med på å holde fuktigheten oppe i terrariet. En stor vannskål (10L) står plassert midt i terrariene og er også med til at holde fuktigheten oppe. Spraying trengs kanskje bare enkelt gang i uka så lenge der er litt fukt i substratet. Juveniles er mer skrøbelige mot dehydrering, og bør holdes ved +90% fuktighet. 

I tillegg har jeg Arcadia T5 pro-kits 6% uvb i alle terrariene, med guards. Har set en veldig positiv effekt av dette i forhold til å bruke ledlys. Mange av dyra er helt eller delvis framme med kroppen på dagtid, parringer har jeg observert døgnet rundt, ikke kun på nattestid i mørket, og det skjer ofte noen ligger under lyset i vannskåla også. Low expression Pied født her hos meg august 2020. 


Bilder tatt av Ida Ovedie på en photoshoot hos meg 2019